Breaking

STATES AND CAPITALS GK

1. What is the capital of the god's own country Kerala?
Answer: Thiruvanantapuram

Note: Kerala has the highest literacy rate in India



2. What is the capital of India's heart, Madhya Pradesh?
Answer: Bhopal

Bhopal was earlier called 'Bhojpal' due to the mighty king Bhoj. The Union Carbide chemical plant disaster which occurred here on 3rd December 1984 killed over 7,000 people.


3. What is the capital of Maharashtra?
Answer:Mumbai

Mumbai the city is the biggest metropolitan city of India, and also the main commercial centre of India. It is known as the film city and has the nickname Bollywood.


4. What is the capital of the newly formed Chhattisgarh?
Answer: Raipur


Chhattisgarh is a new state that was carved out from Madhya Pradesh for fairer and better administration on November 1st 2000




5. What is the capital of the group of islands Andaman and Nicobar?
Answer: Port Blair

The islands form a union territory of India.


6. What is the capital of the north eastern state, Nagaland?

Answer:  Kohima

The state of Nagaland shares the international boundary with Myanmar.

7. What is the capital of Goa - the land of beaches?
Answer: Panaji





Goa till 1961 was under the control of Portuguese, so the Portuguese influence can be seen in its culture.



8. What is the capital of the land of the kings, Rajasthan?
Answer: Jaipur

Rajasthan, in area is the largest state of India. It's the homeland of the mighty Rajputs.



9. Which Indian city is the capital of two states?
Answer: Chandigarh

The two states are Punjab and Haryana.



10. The state of Jammu and Kashmir has two capital cities. Which are those two cities?

Answer:  Jammu & Srinagar

Actually during winter season, it gets difficult to look after the administration of Jammu and Kashmir from Srinagar. So for better administration, the capital is shifted to Jammu.




1. Which festival is called the festival of light?
Answer: Diwali
2. How many Cricket world cups does India have?
Answer: 2
3. Which place is known as the roof of the world?
Answer: Tibet
4. How many teeth does a healthy adult have including the wisdom teeth?
Answer: 32
5. Which gas is most abundant in the earth’s atmosphere?
Answer: Nitrogen
6. How many people are there in the world?
Answer: Over 7 billion
7. Which is the continent with the most number of countries?
Answer: Africa
8. True or false: Chameleon’s have extremely long tongues, sometimes as long as their bodies?
Answer: True
9. Which is the most common non-contagious disease in the world?
Answer: Tooth Decay
10. How many strings does a violin have?
Answer: Four
11. Global warming is caused by the excess of which type of gas?
Answer: Carbon dioxide
12. How many cards are there in a complete pack of cards?
Answer: 52
13. What is the name of the biggest rain forest in the world?
Answer: The Amazon
14. Which African nation is famous for chocolate?
Answer: Ghana
15. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?
Answer: Water
16. Which instrument is used for measuring wind speed?
Answer: Anemometer
17. An ostrich’s eye is bigger than its brain. True or False?
Answer: True
18. How many planets are there in our solar system?
Answer: 8
19. Which is the hottest continent on Earth?
Answer: Africa
20. Which is the smallest continent in the world?
Answer: Australia

No comments:

Post a Comment